T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / TUŞBA - Turgut Özal Anadolu Lisesi

Ocak - Şubat Ayı Değerler Eğitimi Konusu ´Medeni cesaret sahibi olmak´

MEDENİ CESARET SAHİBİ OLMAK

Medeni cesaret; girişken olmak, haksızlıkların karşısında dik durmak demektir. Bir fikri savunmak, insan aklının üst düzeyde olduğunu korumaya gayret etmek, yanlış ve haksız uygulamalara karşı dik durmak, insanlara hizmet etmeyi amaç edinmek ve bu konularda mücadele etmek, medeni cesarete sahip olan insanların özelliklerindendir.

"Kimlerde medeni cesaret vardır?" sorusu karşısında aklımıza gelebilecek ilk cevap "özgüven" olacaktır. Özgüven önemli bir kişisel özelliktir.

Hayatla ve hayatın sorunlarıyla mücadele etmemizi ve zor koşullara direnmemizi sağlar. Özgüven hayatta karşımıza çıkan engeller ile başa çıkma gücüne sahip olma deneyimine sahip olmaktır. Özgüven insanı güçlendirir, moralini düzeltir ve başarı şansını artırır.

Medeni cesareti olan insanlar, hayatla mücadeleyi kazanmış insanlardır. Gözü, gönlü tok insanlardır. Her şeyden önce kafaları "acabalarla" dolu değildir.

Özgüveni olmayanların medeni cesaretleri de yoktur ve kafaları hep acabalara doludur, kendilerinden emin değillerdir. Doğal olarak da hayatla mücadelelerinde yenilmeye mahkûmdurlar.

Birkaç başarılı işe imza atsalar da genelde başarılı olmaları çok zordur. Yaptıkları işler de zaten sınırlıdır. Çünkü cesaretleri, özgüvenleri yoktur. Hayata özgüvenli bir şekilde yaklaşmak ve bunu sürdürmek önemlidir. Ancak, sınırı aşan bir özgüven duygusu da hem kendimizi hem de diğer insanları huzursuz edebilir.

En iyisi, gereken bilgi donanımına sahip olmuş olsak bile, önerileri göz ardı etmeden dikkatle dinlemeli ve almamız gereken bilgiler almalıyız. Yardım etmek isteyenleri reddetmemeliyiz. Özgüven, karşımıza çıkan zorluklara göre azalıp artan bir duygudur.

Bazı günler diğer günlere göre daha güvenli ve güçlü hissettiğimiz olabilir. Özgüvenimizin zayıfladığını hissettiğimiz durumlarda yapabileceğimiz ilk iş, "hiç kimse mükemmel değildir" diye düşünmektir.

Medeni cesareti olan insanlar başarılı olurlar. Başarısız olsalar da, başarısızlık karşısında köşelerine çekilmez, yeniden dener. Rahat ve girişkendirler, fikirlerini söylemekten çekinmezler. Cesurdurlar, risk almaktan korkmazlar. Hata yaptıklarında da hatalarından dersler çıkarmayı bilirler. Unutulmamalıdır ki her başarı, sahip olunan özgüveni arttıracaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.10.2019 - Güncelleme: 22.10.2019 10:00 - Görüntülenme: 294
  Beğen | 0  kişi beğendi